Στέλλα Ηρώ Λεδάκη - Το πρόσωπο του 2012 Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Ιανουάριος 2013

ledaki_stella_smal.jpgΕνα από τα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα του 2012 ήταν σίγουρα και η χανιώτισσα άλτρια του επί κοντώ, Στέλλα - Ηρώ Λεδάκη, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή της -για πρώτη φορά- στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου στάθηκε άτυχη, αφού αν και ισοφάρισε το ατομικό της ρεκόρ, με 4.50μ., έμεινε για μια θέση εκτός τελικού και κατατάχθηκε 13η.
Είναι η μοναδική μέχρι τώρα χανιώτισσα αθλήτρια που παίρνει μέρος στην κορυφαία αυτή αθλητική διοργάνωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ίδια θέση κατέλαβε και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είχε προηγηθεί, στο Ελσίνκι, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο πήρε το ασημένιο μετάλλιο, επιτυγχάνοντας -τότε- ατομικό ρεκόρ με 4.50μ. (ύψος που πέρασε και η νικήτρια, η οποία, όμως, είχε καλύτερη διαφορά προσπαθειών).

Διαβάστε παρακάτω συνέντευξη στον Γιώργο Σταυριανουδάκη που δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα (31/12/2012)


Η αθλήτρια του Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος μας μίλησε για την παρουσία που είχε τη περασμένη χρονιά (σημειώνοντας ότι ήταν η δυσκολότερη στα 10 χρόνια που ασχολείται με τον στίβο), για τους στόχους της το 2013 (υπογραμμίζοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατόν), αλλά και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Το 2012 πήρες μέρος, για πρώτη φορά στην καριέρα σου, σε δυο από τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις στίβου.
Πώς κρίνεις την παρουσία που είχες σε αυτές, αλλά και γενικότερα τις εμφανίσεις σου μέσα στο χρόνο;
Μπορώ να πω ότι το 2012 ήταν η πιο δύσκολη μέχρι τώρα χρονιά της ζωής μου, από την άποψη ότι κατά τη διάρκειά της πήρα μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, χωρίς σχεδόν καμιά υποστήριξη από παράγοντες του αθλητικού χώρου, εκτός από τον σύλλογό μου στα Χανιά, τον 'Ελευθέριο Βενιζέλο', ο οποίος προσπαθούσε να με βοηθήσει με τις λιγοστές του δυνάμεις, κάτι που σίγουρα δεν ήταν αρκετό.
Ομως παρ’ όλα αυτά, μπόρεσα να εκπλήξω τον εαυτό μου γιατί με τη ψυχική μου δύναμη και την ηθική υποστήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους και μόνον, κατάφερα τελικά να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να κάνω αυτά που έκανα, τα οποία βέβαια, δεν θεωρώ ότι είναι 'η κορυφή μου', γιατί ξέρω ότι μπορώ να πετύχω πολλά περισσότερα.

Είσαι ικανοποιημένη από τη 13η θέση που πήρες και στις δύο διοργανώσεις;
Δυστυχώς, με τις συνθήκες που υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω. Ενδεικτικά σας λέω ότι χρειαζόμουν σχεδόν 2 ώρες για να πάω από το σπίτι που μένω στην Αθήνα στο στάδιο για προπόνηση, δεν με είχαν τοποθετήσει σε μια από τις τρεις βασικές κατηγορίες σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να μην μου καλύπτουν τα έξοδα ούτε για κοντάρια, που το καθένα κοστίζει περίπου 300 ευρώ, ενώ στους δυο σπουδαίους αυτούς αγώνες δεν είχα κοντά μου τον προπονητή μου. Στο Ελσίνκι δανείστηκα κοντάρια από τη συναθλήτριά μου τη Νικολοπούλου και ήταν αδικία που δεν πέρασα στον τελικό, ενώ στο Λονδίνο, στις τελευταίες προσπάθειες στα 4.55μ. δεν είχα τ' απαιτούμενα κοντάρια για να πάω ακόμη πιο ψηλά, όμως ισοφάρισα το ατομικό μου ρεκόρ, 4.50μ. και μπόρεσα να πάρω την καλύτερη μέχρι τώρα θέση που έχει να επιδείξει η χώρα μας.
Σίγουρα ήταν μεγάλη ανταμοιβή το χειροκρότημα 100.000 θεατών στο Λονδίνο και σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα, αλλά και το ότι πήγα στους Ολυμπιακούς στηριζόμενη καθαρά και μόνον στις δικές μου δυνάμεις, μπορώ να πω ότι νοιώθω υπερήφανη, αφού τέτοιες στιγμές δεν τις ζεις εύκολα.

Διάβασα πρόσφατες δηλώσεις σου, όπου τόνιζες ότι σε ενδιαφέρει και ο κλειστός στίβος. Τι στόχους έχεις για το 2013, χρονιά που αναμένεται, τουλάχιστον, το ίδιο δύσκολη με αυτήν που 'φεύγει';
Αν και έχουν βάλει πολύ ψηλά τα όρια στις δύο πιο καλές διεθνείς διοργανώσεις, γιατί θέλουν λιγότερα άτομα στα προκριματικά και τη συμμετοχή των πιο ανταγωνιστικών αθλητριών, έχω βάλει προσωπικούς στόχους. Θέλω, λοιπόν, να βελτιώνομαι, να κάνω ρεκόρ και αν αυτά τα στοιχεία με φέρουν σε θέση να πάρω  μέρος σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα είμαι πολύ χαρούμενη, ενώ στοχεύω και στους μεσογειακούς αγώνες που θα διεξαχθούν το 2013.
Επαναλαμβάνω ότι προσωπική μου εκτίμηση είναι πως το 4.45μ. για το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου (στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας) και το 4.60μ. για το παγκόσμιο ανοιχτού (στη Μόσχα της Ρωσίας) είναι υπέρ του δέοντος υψηλά όρια, αποτελούν επιδόσεις που φέτος έδιναν θέσεις στην εξάδα, αλλά και μετάλλια, αντίστοιχα, στον ανοιχτό στίβο, όμως από τη στιγμή που ορίστηκαν, αυτά θα 'κυνηγήσω'. Θα δώσω το 100% των δυνάμεών μου στην προσπάθεια για το καλύτερο και μακάρι αυτή τη φορά να έχω μεγαλύτερη στήριξη, ώστε να είναι πιο εύκολο το έργο μου, γιατί όπως είπες και εσύ, το 2013 αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη χρονιά.

Αισιοδοξείς ότι θα έχεις την υποστήριξη από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς;
Η αρχή κρίνεται θετική. Για το 2013 και μετά από πρόταση της ΕΠΥΑ (Επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού) μπήκα στη 2η κατηγορία (από τις συνολικά τέσσερις) σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ, άρα ελπίζω ότι τουλάχιστον κάποια βασικά πράγματα θα τα έχω. Ομως δεν νομίζω ότι θα είναι αρκετά, αλλά κυρίως δεν ξέρω πώς και πότε θα υλοποιηθούν τα όποια προνόμια προβλέπονται στα χαρτιά για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Και το λέω αυτό γιατί είναι γνωστό ότι οι περικοπές στην Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά και τις έχουμε δει σε μεγάλο βαθμό και στον αθλητισμό, κάτι που θεωρώ ότι δεν έπρεπε να συμβαίνει, τουλάχιστον με τον τρόπο που γίνονται.
Στο πλαίσιο των περικοπών ίσως να εντάσσεται και το γεγονός ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη από την πλευρά του Δήμου Χανίων η υπόσχεση που μου είχε δοθεί τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης που διοργάνωσε για μένα επιστρέφοντας στα Χανιά από το Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία θα μου χορηγούσε κάποια κοντάρια. Υπόσχεση για υλική βοήθεια, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η μορφή της, μου δόθηκε και από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε ανάλογη εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και περιμένω να δω πώς θα υλοποιηθεί. 
Επαναλαμβάνω ότι νοιώθω σιγουριά και αυτοπεποίθηση, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου, όμως αν δεν διαμορφωθούν έστω υποφερτές συνθήκες προετοιμασίας, πώς να μπορέσω να ανταγωνιστώ τις αντίπαλές μου από το εξωτερικό.
Για το λόγο αυτό, αλλά και με βάση τη γενικότερη παρουσία μου το 2012, πιστεύω ότι αξίζει να έχω μεγαλύτερη υποστήριξη από φορείς του αθλητισμού και όχι μόνο. 
Το 2012 ήταν καλή χρονιά για τον Ελληνικό στίβο, γενικότερα;
Κατά τη γνώμη μου, η εικόνα που δείξαμε ήταν ανάλογη της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 ο στίβος έμεινε χωρίς μετάλλιο σε ανάλογη διοργάνωση, όμως όπως προαναφέρω, πώς να ανταγωνιστείς τους ξένους αθλητές και τις αθλήτριες, όταν δεν έχεις ούτε τα βασικά και αναφέρομαι βέβαια σε ό,τι έχει να κάνει με προετοιμασία. Το γεγονός αυτό έχει στεναχωρήσει τον χώρο μας, γιατί όλοι ξέρουμε ότι εκπροσωπούμε μια χώρα με μεγάλη ιστορία και υπάρχει η θέληση αυτό να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά δυστυχώς πολλά πράγματα είναι υπεράνω της θέλησης.

Να πάμε και στην επιτυχημένη παρουσία του συλλόγου σου, του Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος και το 2012.
Εχω πει και άλλες φορές ότι είναι ένα πολύ νοικοκυρεμένο σωματείο και η 2η θέση στην πανελλήνια κατάταξη του 2012 αποτελεί δικαίωση για όλους όσοι ασχολούνται με αυτό. Δεν τάζει πολλά, αυτά που υπόσχεται τα υλοποιεί, στηρίζει όπως μπορεί τους αθλητές και τις αθλήτριες και αυτά τα στοιχεία σίγουρα είναι αισιόδοξα. Η προσπάθεια, η ειλικρίνια, η αμεσότητα και η σωστή λειτουργία αμείβονται, οπότε δεν αποτελεί πιστεύω έκπληξη το γεγονός ότι ο 'Ελευθέριος Βενιζέλος' πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στον χώρο του Ελληνικού στίβου

Και μια ευχή για το 2013.
Μακάρι όλοι να είμαστε υγιείς και να βρούμε τη διάθεση να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για όλα τα πράγματα στη ζωή μας. Πιστεύω ότι όποιος προσπαθεί κάποια στιγμή τα καταφέρνει κιόλας, άρα η ευχή μου δεν είναι να τα καταφέρουμε αλλά να έχουμε υγεία και όρεξη να προσπαθήσουμε. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι δεν έχει πάντα σημασία το αποτέλεσμα, αλλά πολλές φορές μετράει από μόνη της η προσπάθεια.

*Η Στέλλα – Ηρώ Λεδάκη γεννήθηκε στα Χανιά, στις 18/7/1988, αρχικά έκανε ενόργανη γυμναστική και σε ηλικία 14 ετών ασχολήθηκε με το επί κοντώ (το οποίο επέλεξε λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας που είχε). Αρχισε με προπονητή τον Γιώργο Σταμπολάκη, γρήγορα ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις, αρχικά σε παγκρήτιο και στη συνέχεια σε πανελλήνιο επίπεδο (κορασίδα ακόμη, κατέκτησε μετάλλιο στην κατηγορία γυναικών), ενώ έχει πάρει μέρος σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών. 
Είναι τελειόφοιτη ΤΕΦΑΑ, τα τρία τελευταία χρόνια έχει προπονητή τον Φώτη Στεφανή, ενώ, όπως προαναφέρουμε, στο Λονδίνο ήταν 13η με 4.50μ. (ισοφάριση ατομικού ρεκόρ) και 13η θέση (4.35μ.) πήρε επίσης στο ευρωπαϊκό του Ελσίνκι. 
Στους πανελλήνιους αγώνες του Ιουνίου, (οπότε πέρασε πρώτη φορά τα 4.50μ) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, υστερώντας στις διαφορές προσπαθειών από τη νικήτρια ενώ το ατομικό ρεκόρ της στον κλειστό στίβο είναι 4.25μ. (από την περυσινή χειμερινή περίοδο). 

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυριανουδάκη ( Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε ) '; document.write( '' ); document.write( addy_text48907 ); document.write( '<\/a>' ); //-->\n Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε για τα Χανιώτικα Νέα (www.haniotoka-nea.gr)

 

Φωτογραφίες...


Επιλεγμένοι Σύνδεσμοι

Google 
ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης 
Ιστοσελίδα για το Στίβο 
Κρητική Διατροφή 
Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου 
| Αρχή | Χάρτης Ιστοσελίδας | Χορηγοί | Υποστηρικτές | Σύνδεσμοι | Αναζήτηση | Ηλεκτρονική Εφημερίδα | Επικοινωνία |